Apr. 1, 2016

Η Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης Προσβάλλει την Εκλογική Νομοθεσία

Λευκωσία: Στο παρά πέντε της διαδρομής προς τις κάλπες, ένα νέο κόμμα, η Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης- εγγράφηκε τον περασμένο Οκτώβρη- προσφεύγει στο Εκλογοδικείο για τον εκλογικό νόμο και παράλληλα παραπέμπει νομικό ερώτημα για το ίδιο θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Διά του δικηγόρου Γιάννου Γεωργιάδη του δικηγορικού γραφείου Γ. Γεωργιάδης και συνεργάτες ΔΕΠΕ, το νέο κόμμα κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο διά της οποίας προσβάλλει την πρόσφατη ψήφιση του τροποποιητικού εκλογικού νόμου, σύμφωνα με τον οποίο διπλασιάστηκε το εκλογικό ποσοστό με το οποίο καθορίζεται η είσοδος των βουλευτών και των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή κατά τη δεύτερη και τρίτη κατανομή. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε από 1,8 σε 3,6 σε σχέση με τη δεύτερη κατανομή και από 3,6 σε 7,2 αναφορικά με την τρίτη κατανομή. Όπως υποστηρίζει το νέο κόμμα, κάτι τέτοιο αναμφίβολα ενεργεί εναντίον των δικαιωμάτων των βουλευτών που ανήκουν σε μικρά κόμματα και ενισχύει τη δύναμη των μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Ο δικηγόρος του κόμματος ισχυρίζεται ότι η τροποποίηση του νόμου αντίκειται στην προώθηση του πολιτικού πλουραλισμού και χρησιμοποιείται ως μέσο, ώστε τα νέα και μικρά κόμματα που πρεσβεύουν νέες ιδέες και αρχές να μην μπορούν να ακουστούν κατά παράβαση των βασικών αρχών των δημοκρατικών πολιτευμάτων, πλήττοντας τα θεμέλια της δημοκρατίας.

Καταχωρήθηκε παράλληλα αίτημα για προδικαστική παραπομπή νομικού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υποστηρίζοντας ότι διάφορες πρόνοιες του εκλογικού νόμου βρίσκονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Μεταξύ άλλων, οι δικηγόροι της ΟΑΔ ισχυρίζονται ότι ο νόμος συγκρούεται με το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ, με το άρθρο 3 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, με την αρχή ασφάλειας δικαίου («legal certainty»), της εύλογης προσδοκίας («legal expectation»), αποτελεί αδικαιολόγητη επέμβαση στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αδικαιολόγητη επέμβαση στην ελεύθερη έκφραση της λαϊκής βούλησης και στερείται προδήλως εύλογης βάσης.

Επίσης, οι δικηγόροι της ΟΑΔ ισχυρίζονται ότι ο νόμος περιορίζει το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών να προσφεύγουν στο δικαστήριο και να διεκδικούν θεραπείες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Η υπόθεση ορίστηκε για ακρόαση στις 11 Απριλίου 2016 ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

http://www.philenews.com/el-gr/voyleytikes-2016/2222/306367/neo-komma-prosvallei-tin-eklogiki-nomothesia#sthash.hRVd0qnt.E7qGtyU3.dpuf